19/11/2016: «Είμαστε όλοι Πολίτες» γιορτή για την κοινωνία των πολιτών


Πέντε λόγοι για να επισκεφτείτε την Τεχνόπολη το Σάββατο 19 Νοεμβρίου

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη διοργανώνει τη μεγάλη γιορτή της κοινωνίας των πολιτών

 

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του προγράμματος επιχορήγησης ΜΚΟ του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου «Είμαστε όλοι Πολίτες», διοργανώνει, το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016, μια ολοήμερη ανοιχτή γιορτή για την κοινωνία των πολιτών, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Συμμετέχουν περισσότερες από 40 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, εκπρόσωποι του Δήμου Αθηναίων και της ομάδας ΣυνΑθηνά, φορείς και εταίροι της κοινωνίας των πολιτών, με ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων, που επιτρέπει στον κάθε επισκέπτη να βρει τουλάχιστον έναν λόγο για τον οποίο αξίζει να είναι στην Τεχνόπολη.

Όλες οι δράσεις θα είναι ανοιχτές στο κοινό με ελεύθερη είσοδο.

Εμείς σας παρουσιάζουμε πέντε λόγους για τους οποίους αξίζει να βρεθείτε στην Τεχνόπολη, το Σάββατο 19 Νοεμβρίου.

  1. Επιμορφωτικές, ψυχαγωγικές δράσεις για παιδιά και νέους:

Παιδιά και νέοι ηλικίας 6 έως 18 ετών μπορούν να λάβουν μέρος σε διαδραστικά και δημιουργικά παιχνίδια, μέσα από τα οποία μπαίνουν στη θέση του ‘άλλου’, του ‘διαφορετικού’. Η Πρεσβεία της Νορβηγίας, εκπρόσωπος των δωρητριών χωρών του προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», διοργανώνει τέσσερα εργαστήρια γνωριμίας με τη χώρα των Βίκινγκς και την προβολή της ταινίας «Rafiki», που θίγει το θέμα του πολιτικού ασύλου. Τα παιδιά του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων καλούν συνομήλικούς τους να γνωρίσουν το ταξίδι του πρόσφυγα μέσα από τα φαρσί, η Άρσις πραγματοποιεί βιωματικές ασκήσεις για να γνωριστούν τα παιδιά με τα δικαιώματά τους και η Εταιρεία Νόσου Alzheimer προτείνει σε παππούδες, γιαγιάδες και τα εγγόνια τους ασκήσεις ενδυνάμωσης του νου. Η SciFY θέτει στη διάθεση του κοινού καθόλη τη διάρκεια της ημέρας παιχνίδια για τυφλά παιδιά.  Ακόμα, εκθέσεις ζωγραφικής με έργα ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων από τη ΜΕΤΑδραση και δύο μοναδικές διαδραστικές εκθέσεις για την κατανόηση και την αποδοχή του διαφορετικού από το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, περιμένουν μικρούς και μεγάλους να τις ανακαλύψουν.

  1. Βιωματικά εργαστήρια για ενήλικες:

Ασχολείστε ή θέλετε να ασχοληθείτε με την εκμάθηση ελληνικών σε πρόσφυγες; Η Civis Plus παρουσιάζει μεθόδους τυπικής και μη τυπικής μάθησης ενώ το Κέντρο Προάσπισης Δικαιωμάτων λέει «Όχι στο μίσος» με ένα βιωματικό εργαστήριο, που απευθύνεται σε όποιον ενδιαφέρεται να μάθει για την καταπολέμηση της ρητορικής του μίσους και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ η Youthnet Hellas διοργανώνει ένα τηλεπαιχνίδι για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πώς μπορούν οι πολίτες να συμμετέχουν έξυπνα  στη διαμόρφωση των νόμων και να ελέγχουν τη νομοθετική διαδικασία μας μαθαίνει η SciFY, ενώ το Δίκτυο Μεσόγειος SOS εστιάζει στη συμμετοχή των πολιτών στην ορθή  διαχείριση του πολύτιμου φυσικού αγαθού, που λέγεται αστικό νερό. Για την κατάθλιψη και τη νόσο Alzheimer ευαισθητοποιούν η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ), με την Ελληνική Εταιρεία Διαταραχών Διάθεσης – ΜΑΖΙ και η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης (ΕΨΕΠ) αντίστοιχα. Τέλος, η ΑΜΑΚΑ με το πρωτότυπο εργαστήριο θεραπείας μέσω της τέχνης «Re-Flower», επιδιώκει να «μυήσει» το κοινό στον κόσμο του trafficking με βιωματικό τρόπο.

  1. Εσείς τι τύπος εθελοντή είστε;

Η ομάδα της Ethelon θα είναι διαθέσιμη για να λύσει οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον εθελοντισμό, ενώ με απλές ερωτήσεις μπορεί να συνδέσει το προφίλ και τα ενδιαφέροντα κάθε επισκέπτη με προφίλ και δράσεις της κοινωνίας των πολιτών. Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς θα είναι επίσης εκεί, ενημερώνοντας για τα οφέλη του εθελοντισμού σχετικά με την οδική ασφάλεια.

  1. Θεματικά πάνελ και ομιλίες

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη, σε συνεργασία με το ελculture διοργανώνουν τη σειρά συζητήσεων  «Talk Forward» με θεματικούς άξονες τη συμμετοχική δημοκρατία, το περιβάλλον, την ψυχική υγεία και την ασφαλή στέγαση των προσφύγων. Ομιλητές με γνώση και εμπειρία στα θέματα αυτά, θα δώσουν σίγουρα το έναυσμα για ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Επίσης με τις ομιλίες «Fast Forward» παίρνουν τον λόγο  άνθρωποι που με το έργο τους δίνουν παράδειγμα μαχητικότητας και αφοσίωσης σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των δικαιωμάτων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

  1. Προβολές, παραστάσεις & εκθέσεις

«Είμαστε όλοι Πολίτες»: η ταινία

Το Ίδρυμα παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό την ταινία – ντοκιμαντέρ «Είμαστε όλοι Πολίτες», μια ταινία που αναδεικνύει τη συνεισφορά του ομώνυμου προγράμματος στην ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών. Η ταινία παρουσιάζει δράσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος τοποθετώντας στο επίκεντρο τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον χώρο των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, τους αφανείς αυτούς ήρωες, που από κοινού με τους ωφελούμενους, καταφέρνουν καθημερινά μικρά θαύματα.

Εδώ Ρομά, εκεί Ρομά που είναι οι Ρομά;

Τι θα κάναμε αν δεν είχαμε τρεχούμενο νερό στο σπίτι μας; Πού θα μπορούσε να μελετήσει το παιδί μας, αν στο σπίτι δεν μπορούσαμε να του προσφέρουμε κατάλληλο χώρο; Με πόση υπομονή θα έπρεπε να οπλίσουμε τον εαυτό μας, αν συνεχώς ακούγαμε αρνητικά σχόλια για την καταγωγή μας; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτει η έκθεση, που διοργανώνει το Ίδρυμα Μποδοσάκη σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Θετική Φωνή.

Επίσης, ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητες, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια παράσταση θεάτρου του καταπιεσμένου από τη ΜΚΟ Αντίρροπον και να συμμετάσχει σε ένα θεατρικό δρώμενο από τη ΜΚΟ Home Start με επίκεντρο τις οικογενειακές σχέσεις.

Δείτε αναλυτικά όλες τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της ημέρας εδώ.

Δείτε το βίντεο της γιορτής εδώ.

Χορηγοί Επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι: η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, το in.gr, η Athens Voice, το ελculture, η neolaia.gr και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ΑΘΗΝΑ 984, ΒΗΜΑ FM και Pepper.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Μαρία Φωλά, Υπεύθυνη Επικοινωνίας, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Τηλ 210 722 5823 / Κιν +30 6972004280 & mfola@bodossaki.gr

Μαρίνα Τομαρά, Τμήμα Επικοινωνίας, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Τηλ 210 7259159/ & marina.tomara@bodossaki.gr
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, 213 0109300, 213 0109324

Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»

Η εκδήλωση χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το  Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.  

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.