Κάθε Πέμπτη: Εργαστήριο Κρουστών – Ρυθμοί Criollos της Νότιας Αμερικής


Εργαστήριο Κρουστών

Ρυθμοί Criollos της Νότιας Αμερικής

Κάθε Πέμπτη 21:00 – 22:30

Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 6958656805, 6932382313

ή στο e-mail: info@anasa.org.gr

images

Είναι σημαντικό να σημειωθεί από μουσικής άποψης, ότι στην Λατινική Αμερική υπάρχει μια στενή σχέση ιστορική καθώς και ταυτότητας, ανάμεσα στην μουσική, το χορό και το τραγούδι. Η παραδοσιακή μουσική της Νότιας Αμερικής είναι ουσιαστικά ένα σύμπλεγμα διαφόρων πολιτιστικών επιρροών, που δίνουν φόρμα στις διαφορετικές καλλιτεχνικές εκφράσεις. Την εποχή της κατάκτησης και της αποικίασης της ηπείρου υπήρξε μια καταδίωξη της πολιτιστικής κληρονομιάς από τους ερχόμενους Ευρωπαίους. Έτσι οι Αμερικάνικες παραδοσιακές εκφράσεις προσαρμόστηκαν στις καινούργιες συνθήκες. Εκατομμύρια άνθρωποι από την Αφρική μεταφέρθηκαν σαν σκλάβοι, χάνοντας και προσαρμόζοντας τα δικά τους παραδοσιακά έθιμα. Η ανάμειξη των τόσων μουσικών, χορευτικών και τραγουδιστικών μορφών, δίνουν ένα ευρύτερο φάσμα ποικιλιών. Σε κάποιες περιπτώσεις διατηρήθηκαν οι αρχικές μορφές και σε άλλες δημιουργήθηκαν καινούργια είδη στην μουσική, το χορό και τον στίχο. Η επιρροή του Αφρικανικού πολιτισμού στην μουσική παράδοση της Αμερικής είναι τεράστια διαφορετικές και χωρίζεται σε περιοχές, όπου η παρουσία του είναι πιο έντονη, αλλά συναντάται σε παραδοσιακές εκφράσεις σε ολόκληρη την ήπειρο. Γι’αυτούς τους λόγους το εργαστήριο προτείνει ένα μουσικό ταξίδι μέσα από την Αφρικανική επιρροή, έτσι ώστε να αναγνωρίσουμε τα κοινά ρυθμικά μοτίβα στα διαφορετικά μέρη της ηπειρού.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ!

Ο Federico Bustamante γεννήθηκε στην Αργεντινή το 1976. Η μουσική του εκπαίδευση ξεκίνησε από νωρίς στη παιδική του ηλικία – στις peñas folklόricas και μετά στο σχολείο – μελετώντας το παραδοσιακό λαϊκό ρεπερτόριο της Αργεντινής καθώς και τους τοπικούς χορούς. Έτσι προέκυψε η ενασχόλησή του με τα κρουστά και τους παραδοσιακούς ρυθμούς της λατινοαμερικάνικης μουσικής. Κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’90, ξεκίνησε να σπουδές στη Κοινωνική Ανθρωπολογία και πραγματοποίησε ένα ταξίδι κατά μήκος της Αργεντινής, Βολιβία, Περού, και Εκουαδόρ, μελετώντας τοπικά είδη μουσικής και παραδόσεις. Με την επιστροφή του εγκαταστάθηκε για έναν χρόνο στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάη συμμετέχοντας σε διάφορες παραστάσεις και μουσικά σχήματα με αποτέλεσμα ενδιαφέρουσες πολιτισμικές ανταλλαγές με τοπικούς μουσικούς. Χρόνια αργότερα βρέθηκε στα Κανάρια Νησιά, και εγκαταστάθηκε για επτά χρόνια στην Ανδαλουσία. Σε αυτή την περίοδο συνέχισε η μελέτη των παραδοσιακών μουσικών ειδών,από μία εθνολογική άποψη. Έγινε μέλος σε διάφορα μουσικά συγκρότημα της σύντηξης, που συνδύαζαν την λατινοαμερικάνικη επιρροή με την ντόπια παράδοση, ειδικά σε μουσικά συγκρότημα με έμφαση στη διάδοση της μουσικής της περιοχής του Rίo de la Plata. Από το 2013 κατοικεί στην Αθήνα, όπου συνεργάζεται με ομάδες θεάτρου και χορού ως μουσικός και ηχολήπτης.

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.