Δραματοποιημένη Αφήγηση Παραμυθιών


Η αφήγηση είναι η προφορική παρουσίαση μιας ιστορίας, ενός παραμυθιού, ενός μύθου, και βασίζεται στη δύναμη του λόγου. „Είναι μία βασικά εγκεφαλική διεργασία που δεν μπορεί να απευθύνεται σε πολύ μικρές ηλικίες διότι λόγω της μη κατανόησης το μικρό παιδί οδηγείται στη μη συμμετοχή και του δημιουργείται αίσθημα πλήξης.

Η δραματοποιημένη αφήγηση εμπεριέχει στοιχεία όπως το θέατρο, η παντομίμα, η μιμική, κλόουν, εμψύχωση κούκλας, μάσκες και άλλα υλικά που αξιοποιούνται στο θέατρο και βοηθούν στην οπτικοποίηση του λόγου. Ειδικά για τα παιδιά έχει περισσότερο ενδιαφέρον διότι εξάπτει την φαντασία τους και όλη η διαδικασία εκλαμβάνεται ως μια μορφή παιχνιδιού. Γενικά τα μικρά παιδιά ανταποκρίνονται καλύτερα σε δρώμενα που έχουν κίνηση. Έτσι, ακόμα και τα πολύ μικρά παιδιά μπορούν να παρακολουθούν, να συμμετέχουν ενεργά και να μαθαίνουν διασκεδάζοντας.

afigisiΗ

Η Ομάδα Αφήγησης ANASA δημιουργήθηκε το 2014 από τον εμψυχωτή, μουσικό και ηθοποιό Μιχάλη Αφολάνιο και την παιδαγωγό, εμψυχώτρια Χρύσα Λογοθέτη. Έκανε για πρώτη φορά την εμφάνιση της τον Οκτώβριο του 2014 στη Γιορτή Δρόμου, η οποία έγινε στην πλατεία Καλιγγά, παρουσιάζοντας την παράσταση “Η Σοφία της Γης”. Στόχος της είναι μέσω της αφήγησης παραμυθιών, και με συνδυασμό άλλων τεχνικών όπως η παντομίμα, ο θεατρικός κλόουν και η εμψύχωση κούκλας, να ανοίξει έναν διαπολιτισμικό διάλογο μεταξύ των λαών.

 

Η Σοφία της Γης.

«Και η πήλινη στάμνα έσπασε σε χίλια κομμάτια σκορπίζοντας όλη την σοφία σε ολόκληρο τον κόσμο. Και μ’ αυτόν τον τρόπο λέγεται πως η Γη απέκτησε την σοφία της… Και όλοι, μα όλοι έχουμε λίγη από αυτή…»

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί γίνεται έκλειψη; Είναι δυνατόν μια μικρή αράχνη να κατακτήσει την σοφία όλου του κόσμου; Πώς μπόρεσε ένα παιδί να γίνει βασιλιάς έχοντας μόνο μία βελόνα;

Τρία παραμύθια που ξεκινούν από την μουσική και την κίνηση του σώματος μας ταξιδεύουν ως την Αφρική, εκεί όπου ζώα, άνθρωποι και στοιχεία της φύσης μοιράζονται τις ιστορίες τους.

Συντελεστές: ο ηθοποιός – εμψυχωτής – μουσικός Μιχάλης Αφολάνιο (σκηνοθεσία, αφήγηση, εμψύχωση παραμυθιού, μουσική), και η εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού – εκπαιδευτικός Χρύσα Λογοθέτη (αφήγηση, εμψύχωση παραμυθιού, μουσική).

Διάρκεια: 1 ώρα

Επικοινωνία: 6977294342, anasa_storytelling@hotmail.com

 

Print

 

 

2015-04-05-afigisi-24
2015-04-05-afigisi-10
2015-04-05-afigisi-14
2015-04-05-afigisi-08

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.