ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ – ΒΡΑΔΙΕΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ


 ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ – ΒΡΑΔΙΕΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ

Το Πολιτιστικό Κέντρο Αφρικανικής Τέχνης & Πολιτισμών ANASA, Σφακτηρίας 24 & Πλαταιών, στον Κεραμεικό, σε μια προσπάθεια ανάδειξης της Τέχνης των αφηγητών, παρουσιάζουν ένα διήμερο συναντήσεων με τους αφηγητές της πόλης μας. Για μικρά και μεγάλα παιδιά, με τίτλο ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, συμμετοχή με ελεύθερη συνεισφορά. Από τo Σάββατο 07 Μαρτίου έως και την Κυριακή 08 Μαρτίου, από τις 20:00, σύγχρονοι παραμυθάδες θα περάσουν από το Anasa για να σας αφηγηθούν ιστορίες και παραμύθια του κόσμου.

*Στο χώρο θα υπάρχει μπαρ για τη στήριξη του χώρου.
*Τα μέλη του Anasa μπορούν να πάρουν το δεύτερο τους ποτό δωρεάν με την επίδειξη της κάρτας μέλους!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
ΣΑΒΒΑΤΟ 07/03 στις 20:00:
“Αγριόγαλοι, μαντζούνια, δίπλες και άλλες περιπέτειες”.
Αφήγηση: Ευαγγελία Κάππα

& “Παραμύθια σαν αλήθεια”
Αφήγηση: Nάγια Οικονομοπούλου

ΚΥΡΙΑΚΗ 08/03 στις 20:00:
”Αυτός και Αυτή αφηγούνται”
Παραμύθια για δύο φωνές.
Αφήγηση: Γεωργία Χαϊκάλη & Ταξιάρχης Μπεληγιάννης

πληροφορίες- επικοινωνία:info@anasa.org.gr –www.anasa.org.gr
Και inbox fb page: Anasa Cultural Center

Bios:
Ευαγγελία Κάππα φλομώνει τον κόσμο στο παραμύθι εκ γενετής. Με τη μελέτη του, ωστόσο, ασχολείται συστηματικά, ταχύρυθμα και υπερεντατικά τα τελευταία τρία χρόνια.

Νάγια Οικονομοπούλου σπούδασε μετάφραση στο Γαλλικό Ινστιτούτο και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και συνεργάστηκε με σημαντικούς εκδοτικούς οίκους. Όταν, όμως, κάποτε, από τύχη, συναπαντήθηκε ξανά με τους συντρόφους των παιδικών της χρόνων, την Τρισεύγενη, την Πούλια και τον Αυγερινό, τον Μπιλμέμ, τον Μισοκοκκοράκη, τους πήρε αμέσως στο κατόπι και μπήκε στο δάσος με τα παραμύθια, μαθήτευσε δίπλα σε μάστορες παραμυθάδες, βρήκε μια κόκκινη κλωστή και μοναχή της ύφανε ένα τσουβάλι που να χωρεί τα ψέματα, μαζί και την αλήθεια και χίλια παραμύθια. Αγαπά να αφηγείται παραδοσιακά κυρίως παραμύθια και μύθους, σε παιδικό και ενήλικο κοινό, σε συντροφιές, βιβλιοθήκες, σχολεία, καφενεία, πολυχώρους και πολιτιστικά στέκια. Υλοποιεί την αφηγηματική δράση «Σπεροκαθίσματα – Παραμύθια κατ’ οίκον».

Γεωργία Χαϊκάλη είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και της δραματικής σχολής «Αρχή». Ανακάλυψε τον κόσμο των παραμυθιών προφορικής παράδοσης σε μια βραδιά αφήγησης και από τότε δε σταμάτησε να ασχολείται με το παραμύθι. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια αφήγησης. Θεωρεί ότι το παραμύθι, αφού είναι λόγια πολλών ανθρώπων που έχουν διασωθεί με την προφορική παράδοση, είναι ο σύντροφός μας σε κάθε δύσκολο μονοπάτι που πρέπει να βαδίσουμε αλλά και ένα μέσο για να μιλήσουμε για πράγματα σημαντικά με λόγια ανάλαφρα. Γι’ αυτό αφηγείται με κάθε αφορμή σε παιδιά και σε ενήλικο κοινό.

Ταξιάρχης Μπεληγιάννης γεννήθηκε στον Πειραιά. Από μικρή ηλικία έπεσε στη χύτρα με τη φαντασία, το μύθο και το έπος· ασχολήθηκε με τα παιχνίδια στρατηγικής και τα Role Playing Games. Συνάντησε το παραδοσιακό λαϊκό παραμύθι τυχαία, το 2006, σε ένα εκπληκτικό σεμινάριο της Λ. Λαμπρέλλη (ΚΕΘΕΑ Διάβαση), και από τότε του αφιερώθηκε ψυχή τε και σώματι. Από το 2008, έχει κάνει αφηγήσεις σε σχολεία, σε μπαράκια, σε μουσεία, στην ύπαιθρο και σε σκηνές καλλιτεχνικής έκφρασης, ενώ έχει συμμετάσχει σε σημαντικά φεστιβάλ σ’ όλη την Ελλάδα.

Έχει μαθητεύσει κοντά στη Λ. Λαμπρέλλη, την Α. Στρουμπούλη και τη Σ. Βούλγαρη, συμπληρώντας έναν κύκλο σεμιναρίων, καθώς και αρκετά μεμονωμένα εργαστήρια με την Α. Θάνου, τον Σ. Πελασγό και τη Μ. Μαράτου. Πιστεύει όμως, ότι ένας επίσης μεγάλος δάσκαλος είναι οι ίδιες οι αφηγήσεις, από το παιδάκι των πέντε ετών με τη φρεσκάδα και την ειλικρίνεια της ηλικίας μέχρι τη γιαγιά και τον πάππου των εκατόν πέντε ετών, με την πείρα και την παράδοση χρόνων.

 

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.