EQUAL_GEN & ANASA CULTURAL CENTER στην ΚΑΒΑΛΑ


 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΜΑΣΚΑΣ 

«Εξερευνώντας την έννοια της ισότητας των φύλων»

 

ΑΝΟΙΧΤΟ WORKSHOP με τoν Moiz Salman

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/07 & ΣΑΒΒΑΤΟ  29/07 στις  19:00 – 22:00

Στον προαύλιο χώρο του 7ου Δημοτικού σχολείου Kαβάλας (Πουλίδου 71, Καβάλα 652 01)

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. 

Για δηλώσεις συμμετοχής παρακαλώ ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfMVqDW6b3Kot1XbOXYhqouWT7X-GbtlVvmK3qfRe63mD0qWw/viewform?usp=sf_link

και δηλώστε συμμετοχή έως και την ΠΕΜΠΤΗ 27/07 στις 22:00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Το εργαστήριο γίνεται στο πλαίσιο του έργου «EQUAL_GEN: Νέοι και νέες για την ισότητα των φύλων» με την ευγενική φιλοξενία  στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του CosmopolisFest  στην Καβάλα.

Ευχαριστούμε επίσης θερμά το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Σουηδικό Σπίτι στην Καβάλα για την φιλοξενία και βοήθεια.

FΒ EVENT: FB

Πληροφορίες: info@anasa.org.gr & www.anasa.org.gr, www.cosmopolisfestival.gr

 

Λίγα λόγια για το εργαστήριο:

Οι αφρικανικές κοινωνίες έχουν να επιδείξουν πλούσια ιστορία ισότητας των φύλων: τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έχουν εκτιμηθεί και αναγνωριστεί για τους ξεχωριστούς και συμπληρωματικούς ρόλους τους. Αυτή η προσέγγιση προέκυψε από την ανάγκη επιβίωσης και διασφάλισης της ευημερίας των κοινοτήτων, με αποτέλεσμα μια πιο ισορροπημένη κατανομή εξουσίας και ευθύνης.

Ωστόσο, στην Αφρική υπάρχουν και μητριαρχικές κοινωνίες και οι κοινωνίες συνεχίζουν να αγωνίζονται για την ισότητα των φύλων, αναγνωρίζοντας τη σημασία της ανάκτησης των παραδοσιακών αξιών και την εξασφάλιση ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου.

 

Η τέχνη είναι ένα ισχυρό μέσο έκφρασης και αντικατοπτρίζει τις εκάστοτε κοινωνικές αξίες και πεποιθήσεις.

Έτσι, στο εργαστήρι αυτό θα εξερευνήσουμε την έννοια της ισότητας των φύλων με εργαλείο τις αφρικανικές μάσκες και τα αφρικανικά σύμβολα, που ήταν πάντοτε πηγή υπερηφάνειας και πολιτιστικής ταυτότητας για τον αφρικανικό λαό.

 

Αναλογιζόμενοι τις παραδοσιακές αφρικανικές αξίες και τον αντίκτυπο της αποικιοκρατίας, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μεγαλύτερη επίγνωση της σημασίας της προώθησης της ίσης μεταχείρισης και των ίσων ευκαιριών για όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως φύλου ή άλλων χαρακτηριστικών.

 

Σημαντικό είναι επίσης να αναγνωρίσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις συστημικές ανισότητες και προκαταλήψεις που υπάρχουν στην κοινωνία μας και εκφράζονται με τον ρατσισμό, τον σεξισμό και άλλες μορφές διακρίσεων. Μόνο με την αναγνώριση και την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων μπορούμε να εργαστούμε για την οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης και ισότιμης κοινωνίας όπου όλοι ανεξαιρέτως αντιμετωπίζονται με σεβασμό και αξιοπρέπεια.

 

Εν κατακλείδι, αυτό το εργαστήρι είναι μια πολύτιμη ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να ασχοληθούν με την ισότητα των φύλων με ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο. Εξερευνώντας αυτό το σημαντικό θέμα με εργαλείο τις αφρικανικές μάσκες και τα αφρικανικά σύμβολα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν καλύτερα την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των αφρικανικών κοινωνιών και τον ρόλο της τέχνης στην προώθηση της ισότητας των φύλων, συμβάλλοντας έτσι στις συνεχείς προσπάθειες για την οικοδόμηση ενός πιο δίκαιου και ισότιμου κόσμου για όλους τους ανθρώπους.

 

Το εργαστήριο μας είναι αυτοτελές και απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, φύλα και εθνικότητες χωρίς περιορισμούς.

Όλες οι δράσεις είναι ΔΩΡΕΑΝ και στοχεύουν στον εμπλουτισμό των γνώσεων των συμμετεχουσών/όντων πάνω σε θέματα που αφορούν τις έμφυλες ταυτότητες, την έμφυλη βία και την προώθηση υγιών διαπροσωπικών σχέσεων.

*Στο χώρο θα υπάρχει φωτογράφος και κινηματογραφιστής.

 

Βιογραφικό εισηγητή:

Ο Μοΐζ Σαλμάν γεννήθηκε στο Σουδάν το 1975. Τελείωσε τη Σχολή Καλών Τεχνών στο Χαρτούμ το 1998 με ειδίκευση στη γλυπτική και στη συνέχεια μεταπήδησε στο χώρο της ζωγραφικής. Δουλεύει κατά κύριο λόγο το μάρμαρο, τον πηλό και τον σίδηρο, ενώ στους πίνακες χρησιμοποιεί ακρυλικά και λάδι, με προτίμηση στις φυσικές και ανεπεξέργαστες χρωστικές, όπως καφέ, χέννα, στάχτη και ώχρα. Η θεματολογία του κινείται γύρω από την προβληματική της ύπαρξης μέσα από την ομορφιά. Έχει δεχθεί γόνιμες επιρροές από τους IwakawaYukihiro, JacksonPollock και FrancisBacon, καθώς και από τους φιλόσοφους SorenKierkegaard, ImmanuelKant, AlbertCamus.

Έργα του έχουν εκτεθεί στο Πανεπιστήμιο του Σουδάν στο Χαρτούμ, στη Μιλούζ της Γαλλίας (2007), στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας (2009), στη Βασιλεία της Ελβετίας, καθώς και στα ετήσια αντιρατσιστικά φεστιβάλ της Αθήνας.

 

Ενδεικτικά, αναφέρονται οι ακόλουθες εκθέσεις:

 

Ομαδικές εκθέσεις:

– Έκθεση Εικαστικών Τεχνών και Φωτογραφίας «Άνθρωποι-Χρώμα + Σίδερο 7», 2013, κίνηση Εικαστικών Καλλιτεχνών «Πέρα(σ)μα» μέσα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. –

Έκθεση «Ηπειρώτες εικαστικοί κατά των βασανιστηρίων», 2006, Πολιτισμικός Oργανισμός Δήμου Aθηναίων σε συνεργασία με το IατρικόKέντροAποκατάστασης Θυμάτων Bασανιστηρίων, KέντροTεχνών Δήμου Aθηναίων (Πάρκο Eλευθερίας)

– Τρισκαιδεκαφοβία-Προλήψεις και Δεισιδαιμονίες, 2006, Ομάδα RubberArt σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό Κοσμο-Πολιτισμό, Αθήνα

– Ομαδική έκθεση με έργα μεταναστών καλλιτεχνών, 2005, πολιτιστικός οργανισμός Κοσμο-Πολιτισμός, Αθήνα – ArtPark, Ρόδος

– Ομαδική έκθεση εικαστικών στο φεστιβάλ των Κοινών, 6-8 /10/17 Σχολή Καλών Τεχνών

-Ομαδική έκθεση “FindRefugeInArt“, 13-23/12/17 η οποία διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. ArtFactory/Τεχνοστάσιο

 

 

Ατομικές εκθέσεις:

– Λόγος με χρώμα και σχήμα, 2006, πολιτιστικός οργανισμός Κοσμο-Πολιτισμός

– Τα πάντα στην ζωή είναι ένας πόνος, 2007, πολιτιστικός οργανισμός Κοσμο-Πολιτισμός, Αθήνα.Έκθεση ζωγραφικής 05-17/12/2016 ΛοκομοτίβαCooperativa

«ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΧΡΩΜΑΤΑ» – ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ 22-29/03/2017 ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

-Live painting performance “WAR” Onassis Air 2/6/22

 

Oι φορείς που μας φιλοξενούν στην Καβάλα:

 

Το Cosmopolis

Eίναι μια διοργάνωση του Δήμου Καβάλας που ξεκίνησε το 2000. Είναι ένα πολυδιάστατο φεστιβάλ που συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες όλων των ηλικιών στην πόλη της Καβάλας, αναδεικνύοντας το πολιτιστικό της στίγμα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Είναι μια γιορτή της μουσικής, των τεχνών, της γνωριμίας, του αλληλοσεβασμού και της συμμετοχικότητας, με ένα κοινό όραμα να μας φέρει πιο κοντά, προάγοντας την βασική αρχή της ανθρώπινης μοναδικότητας. Διαρκεί από τον Iουλίο μέχρι τον Δεκέμβριο δίνοντας ταυτόχρονα χώρο σε όλα τα είδη μουσικής, παράλληλα όμως και σε άλλες δημιουργικές τέχνες. Κατά την διάρκεια της παρουσίας του μέχρι τώρα, έχει φιλοξενήσει πολύ σημαντικούς, γνωστούς αλλά και νέους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής και της διεθνούς σκηνής.

 

Το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών

Eίναι ένα μη κερ­δο­σκο­πι­κό ερευ­νη­τι­κό ίδρυ­μα που χρη­μα­το­δο­τεί­ται κυ­ρί­ως από τη σου­η­δι­κή κυ­βέρ­νη­ση μέσω του Υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας. Το Ινστι­τού­το άνοι­ξε τις πόρ­τες του για με­λε­τη­τές και φοι­τη­τές το 1948 και κα­θιε­ρώ­θη­κε πλή­ρως ως Ξένη Αρχαιο­λο­γι­κή Σχολή το 1975.

Σκο­πός του Σου­η­δι­κού Ινστι­τού­του Αθη­νών σύμ­φω­να με τα κα­τα­στα­τι­κά εί­ναι:

  • Η διε­ξα­γω­γή έρευ­νας για τον πο­λι­τι­σμό της αρ­χαί­ας Ελλά­δας
  • Η πα­ρο­χή ανώ­τα­της εκ­παί­δευ­σης στον προ­α­να­φε­ρό­με­νο το­μέα προ­κει­μέ­νου να εμπλου­τι­στεί ο πο­λι­τι­σμός της Σου­η­δί­ας
  • Η εν­θάρ­ρυν­ση και η υπο­στή­ρι­ξη της πο­λι­τι­στι­κής ανταλ­λα­γής με­τα­ξύ Σου­η­δί­ας και Ελλά­δας.

Το Σου­η­δι­κό Ινστι­τού­το Αθη­νών δια­θέ­τει ένα οί­κη­μα στην Καβά­λα. Το «Σου­η­δι­κό Σπίτι», όπως απο­κα­λεί­ται σή­με­ρα, το όποίο προ­σφέ­ρει ένα ξε­κού­ρα­στο και εν­θαρ­ρυ­ντι­κό ερ­γα­σια­κό πε­ρι­βάλ­λον για ερευ­νη­τές και καλ­λι­τέ­χνες, το οποίο έχει επί­σης τη δυ­να­τό­τη­τα υπό ορι­σμέ­νες συν­θή­κες να φι­λο­ξε­νή­σει ακα­δη­μαϊ­κά προ­γράμ­μα­τα, συ­νέ­δρια και σε­μι­νά­ρια.

 

Το εργαστήριο εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου 

«EQUAL_GEN: Νέοι και νέες για την ισότητα των φύλων» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος ActivecitizensfundGreece με συντονιστή φορέα το Κέντρο Διοτίμα, και εταίρους το AnasaCulturalCenter και τους @EmantesInternationalLgbtqia+ Solidarity.


Το πρόγραμμα
Activecitizensfund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEAGrants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Activecitizensfund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

 

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.