2017: Tribal Fusion Bellydance


ΜΑΘΗΜΑ TRIBAL FUSION BELLYDANCE

Kάθε Δευτέρα στις 19.30 με την Παρασκευή Κόλλια

Το tribal fusion bellydance είναι ένας χορός που γνωρίζει τεράστια απήχηση σε όλο τον κόσμο, λόγω του χώρου που προσφέρει για εξερεύνηση διαφόρων ειδών χορού. Θεωρείται η σκοτεινή ή πανκ πλευρά του bellydance. Γεννήθηκε περί το 1970 στις ΗΠΑ και αναμιγνύει χορούς της Ανατολής (Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή, Ινδία, Βαλκάνια) με πιο μοντέρνα είδη, όπως σύγχρονο, hip hop, φλαμένκο, ακόμα και burlesque, vaudeville και steampunk. Είναι ένα πάντρεμα παλιών και νέων κινήσεων, θεμελιωμένων σε αρχετυπικές εικόνων, και εκφρασμένων με σύγχρονα μέσα. Ανάλογα ποικίλλει και η μουσική, η οποία μπορεί να είναι από φολκλορική έως ηλεκτρονική, ρεμπέτικη, ακόμα και παραδοσιακή ελληνική. Τα κοστούμια είναι επίσης εμπνευσμένα από κουλτούρες όλου του κόσμου. Ένα χαρακτηριστικό αυτού του είδους χορού είναι η αντίθεση ‘φιδίσιων’ και απαλών κινήσεων με τις γεμάτες ένταση απομονώσεις διαφόρων μελών του σώματος. Βασίζεται σε μυϊκές κινήσεις, σε αντίθεση με το πιο ‘σκελετικό’ κλασσικό bellydance. Η φιλοσοφία του χορού είναι η αλληλεγγύη των χορευτών, η ενθάρρυνση και η χαρά που βιώνεται μέσα από τις κοινές εμπερίες, σε αντίθεση με την ανταγωνιστικότητα που καλλιεργείται στην κοινωνία μας. Ο χορός αυτός καλλιεργεί δύναμη, ευελιξία και συντονισμό του σώματος και παρουσιάζει ένα κομψό και μυστηριώδες αποτέλεσμα. Ξυπνά το κέντρο του σώματος, βελτιώνει την αυτοπεποίθηση και το δυναμισμό, καθώς και την επίγνωση του σώματος και την ισορροπία, και επιτρέπει στο χορευτή να ανταποκρίνεται στη μουσική με τις κατάλληλες κινήσεις, ρυθμικές και ακριβείς ή κυκλικές και αέρινες.

* Η Παρασκευή είναι Ελληνίδα χορεύτρια. Η εκπαίδευσή της στο χορό ξεκίνησε με κλασσικό μπαλέτο (σύστημα RAD) για 15 χρόνια, ενώ σύντομα άρχισε την εξερεύνηση, και έκανε μαθήματα και σεμινάρια σύγχρονου, αφρικάνικου, τάνγκο, φλαμένκο tai chi και yoga. Μετά από χρόνια ενασχόλησης με το χορό ανακάλυψε το raqs sharqi (επίσημη ονομασία του χορού oriental στην Αίγυπτο), και οι γειωμένες κινήσεις του μαζί με την αισθαντικότητα και την εκφραστικότητά του την έκαναν να αναζητήσει περαιτέρω εκπαίδευση. Μέσα από το youtube ανακάλυψε το tribal fusion bellydance, και αμέσως αφοσιώθηκε σε αυτό το χορό. Ξεκίνησε προπονήσεις μέσα από DVD και έκανε εντατικά μαθήματα με τη Giuliana Angelini στο Μόναχο. Το 2014 άρχισε να ταξιδεύει στην Ευρώπη για σεμινάρια και φεστιβάλ, και σύντομα ήταν μία από τις προσκεκλημένες χορεύτριες για τις παραστάσεις των φεστιβάλ. Εκτός της δράσης της στην Ελλάδα, φέτος συμμετείχε στην παράσταση του Tribal Fusion Express στη Ρώμη, με καλεσμένες την Mira Betz (Αμερική) και την Colleena Shakti (Ινδία) και στο Tribal Fusion Remix στο Λονδίνο με καλεσμένες τη Rachel Brice (Αμερική) και τη Mardi Love (Αμερική). Επίσης, είναι από τις 30 χορεύτριες παγκοσμίως που επιλέχτηκαν να παρακολουθήσουν το dance intensive της πρωτοπόρας χορευτικής ομάδας Orchidaceae στη Λισαβώνα, οι οποίες συνδυάζουν το tribal fusion με τεχνικές σύγχρονου χορού και hip hop. Είναι μέλος ομάδων tribal, oriental και βαριετέ ενώ μελετάει χορούς του δρόμου του μεταξιού, σύγχρονο και street dances.

e-mail: paraskevi.kollia@gmail.com

Φωτογραφίες από το ανοιχτό μάθημα:

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.