25/05/2015: Συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση για τov Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας


second_generation

Το Πολιτιστικό Κέντρο Αφρικάνικης Τέχνης και Πολιτισμών ANASA συμμετείχε σήμερα 25/05/2015 με το παρακάτω κείμενο στη δημόσια διαβούλευση για την προτεινόμενη τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας. Καλωσορίζουμε και χαιρετίζουμε ένθερμα την προτεινόμενη τροποποίηση, καθώς σε μεγάλο βαθμό ικανοποιεί ένα μακροχρόνιο αίτημα για τα παιδιά και τους νέους/ες δεύτερης γενιάς, και δικαιώνει τους αγώνες και τις καμπάνιες της πρώτης και δεύτερης γενιάς (ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΝΙΑ, ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ κτλ) αλλά και των αλληλέγγυων φορέων. Παρά τις επί μέρους βελτιώσεις που θα θέλαμε να γίνουν, αναγνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε αναμφισβήτητα σε πολύ καλό δρόμο και σε μια ιστορική στιγμή στην Ελλάδα. Είμαστε διατεθειμένοι/ες να στηρίξουμε με κάθε τρόπο την από εδώ και πέρα προσπάθεια για την ομαλή ένταξη, την πλήρη αποδοχή και τις ίσες ευκαιρίες στην πράξη για την δεύτερη γενιά, και πρόθυμοι/ες να συνεργαστούμε προς την κατεύθυνση αυτή για μια ενωμένη δεύτερη γενιά σε μια ανοιχτή και δημιουργική πολυπολιτισμική κοινωνία. Ένας σταθμός στην πορεία αυτή θα είναι και η συζήτηση που θα γίνει με όλες τις σχετικές οργανώσεις που έχουν συμβάλει ενεργά σε αυτό το ζήτημα, την Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015, ώρες 15:00-18:00 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στα πλαίσια του 1ου Πολυπολιτισμικού Φεστιβάλ «Ι HAVE A DREAM: ΕΝΩΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΕΝΙΑ».

 

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ Η ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ

Καλωσορίζουμε και χαιρετίζουμε ένθερμα την προτεινόμενη τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας καθώς ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό ένα μακροχρόνιο αίτημα για τα παιδιά και τους νέους και νέες δεύτερης γενιάς. Με αυτή την τροποποίηση θα δικαιωθεί επιτέλους ένας αγώνας δύσκολος και πολύπλευρος που ξεκίνησε από τις οργανώσεις των μεταναστών και των μεταναστριών πρώτης γενιάς αλλά και των αλληλέγγυων φορέων, προετοιμάζοντας ένα γόνιμο έδαφος για τη δεύτερη γενιά.

Είναι καιρός πια τα παιδιά αυτά τα οποία γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν και σπούδασαν στην Ελλάδα να γίνουν ισότιμοι πολίτες με δικαίωμα στην ουσιαστική και ενεργό συμμετοχή και προοπτικές πλήρους αποδοχής και ένταξης.

Ωστόσο οφείλουμε να διατυπώσουμε την ανησυχία μας, διότι, αφενός σωστά ορίζεται από το σχέδιο νόμου ως βασικό κριτήριο η νομιμότητα των γονέων και η εκπαίδευση, αφετέρου όμως η μεταναστευτική πολιτική που έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην πράξη και τα έχει στερήσει αυτά από κάποιες ομάδες πληθυσμού (π.χ. προβλήματα στην υποβολή και διεκπεραίωση αιτημάτων ασύλου, ακόμα και πέραν της δεκαετίας, προβλήματα στις ανανεώσεις αδειών παραμονής λόγω απουσίας στο εξωτερικό ή ανεπαρκών ενσήμων, άδειες παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους στα ΑΜΕΑ). Μας προβληματίζουν αυτά διότι τελικά δεν καλύπτονται κάποιες περιπτώσεις λόγω της αδυναμίας και της αναποτελεσματικότητας του κράτους.

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.