EQUAL_GEN & ANASA CULTURAL CENTER στη Μυτιλήνη


 

 

(scroll down for english)

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΦΥΛΟΥ & ΕΚΦΡΑΣΗ – ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ;
Ανοιχτό διαδραστικό workshop συγγραφής & ποίησης με τη Gloria Nzanga
ΔΕΥΤΕΡΑ 19/06 11:00-13:00

στο πλαίσιο του έργου «EQUAL_GEN: Νέοι και νέες για την ισότητα των φύλων»

Στο χώρο : RAD Music Intl, Κομνηνάκη 20, Μυτιλήνη 

Ευχαριστούμε θερμά το Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό

Changemakers Lab για τη βοήθεια!

 

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η δήλωση συμμετοχής στο παρακάτω google form link.
Δηλώσεις συμμετοχής (https://forms.gle/gzJaqTGzjLDMvZKd6 ) έως Κυριακή 18/06 στις 22:00.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

FΒ EVENT ΕΔΩ

 

Πληροφορίες info@anasa.org.gr & www.anasa.org.gr

*Την ΤΡΙΤΗ 20/06 το εργαστήριο μας θα φιλοξενηθεί και τους ευχαριστούμε θερμά, στο χώρο Lesvos Solidarity, Σαπφούς 9, Μυτιλήνη για ένα κλειστό σεμινάριο, αποκλειστικά για τους διαμένοντες στον ξενώνα.

*Την ΤΕΤΑΡΤΗ 21/06 15:00-17:00 το εργαστήριο μας θα φιλοξενηθεί και τους ευχαριστούμε θερμά, στο χώρο Paréa Lesvos, Καρά Τεπέ, Μυτιλήνη

https://www.parea-lesvos.org/

Λίγα λόγια για το εργαστήριο:

Στόχος αυτού του διαδραστικού σεμιναρίου συγγραφής και ποίησης είναι να έρθουμε σε επαφή με εμάς, ασχέτως κοινωνικών ή άλλων περιορισμών και να συνειδητοποιήσουμε ότι και το σώμα έχει φωνή.
Θα συζητήσουμε γύρω από τη θεωρία του φύλου. Θα αναφερθούμε στους ορισμούς που έχουν δοθεί σε αυτό και θα εκφράσουμε την γνώμη μας, βλέποντας στην πράξη αν οι απαντήσεις μας συμβαδίζουν με την πραγματικότητα.
Κάποιες ερωτήσεις που θα συζητήσουμε είναι οι παρακάτω:
Τι ορισμό θα δίναμε στο φύλο αν μπορούσαμε;
Πως βλέπουμε εμείς το φύλο και πως εκφράζεται ο καθένας ξεχωριστά;
Πόσο ρευστό ή όχι είναι το κοινωνικό φύλο;
Βάζουμε εμπόδια στα θέλω του μυαλού και του σώματος μας;
Ποιος είναι ο ρόλος της κοινωνίας σε αυτό και πως συνδέεται ή έρχεται σε κόντρα με το κοινωνικό/ βιολογικό μας φύλο;

Μέσω του ρυθμού της μουσικής, την αναζήτηση λέξεων για τους στίχους των ποιημάτων και διάφορων άλλων τεχνικών που εμπλουτίζουν την φαντασία και μας ωθούν στο να γράψουμε, ανακαλύπτουμε πως οι σκέψεις και τα συναισθήματα έχουν διαμορφωθεί. Ως εναύσματα, θα χρησιμοποιηθούν, αφηγήματα, μελωδίες και τραγούδια που είτε θα φέρουν οι ίδιοι ή θα τους είναι διαθέσιμα στο εργαστήριο για να αναδειχθούν θεματικές προς συζήτηση που θα μπορέσουν να αποδομηθούν.

Το εργαστήρι θα ενδυναμώσει όσους αγαπούν να γράφουν, αλλά δεν τολμούν να αποτυπώσουν σκέψεις, ιδέες, ιστορίες και όνειρα. Θα ενθαρρύνει την δημιουργία κειμένων και θα δοθεί η ευκαιρία (εάν επιλέξουν το επιλέξουν οι δημιουργοί) να μοιραστούν το έργο τους, κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, όπου θα αναδυθούν βιώματα, προβληματισμοί σχετικά με έμφυλα θέματα που θα ενισχύσουν τις τεχνικές που βοηθούν στην απελευθέρωση της φαντασίας για την συγγραφή.

Το εργαστήριο μας είναι αυτοτελή και απευθύνεται σε όλα τα φύλα και εθνικότητες ηλικίας 16 ετών και άνω.
Όλες οι δράσεις είναι δωρεάν και στοχεύουν στον εμπλουτισμό των γνώσεων των συμμετεχουσών/όντων πάνω σε θέματα που αφορούν τις έμφυλες ταυτότητες, την έμφυλη βία, την κουλτούρα του βιασμού, τη συναίνεση και την προώθηση υγιών διαπροσωπικών σχέσεων.

*Στο χώρο θα υπάρχει φωτογράφος.

Βιογραφικό εισηγήτριας
Η Γκλόρια Νζάνγκα (Ελλάδα-Κονγκό): Είναι αυτοδίδακτη στην δημιουργική γραφή, μέλος της queer κοινότητας, βοηθός φυσικοθεραπευτή και αθλήτρια στίβου. Γράφει ποιήματα, rap στίχους και πεζά κείμενα για spoken word events και slam poetry nights. Έχει εξελίξει το ταλέντο της στη δημιουργική γραφή και αφήγηση μέσα από την ανάγκη έκφρασης και τα ποιήματα της πηγάζουν από ερεθίσματα που λαμβάνει από την καθημερινή της ζωή και τις ανησυχίες της.

Oι φορείς που μας φιλοξενούν στη Μυτιλήνη:
Rad Music International
– Στόχος της είναι να υποστηρίξει τους πρόσφυγες και να αγωνιστεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές αξίες σχετικά με τη ζωή των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στο νησί της Λέσβου.
Οι κύριοι ΣΤΟΧΟΙ της RAD Music International:
1. Προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
2. Συνδέει ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς και χώρες μέσα από συλλογικές μουσικοχορευτικές διαδικασίες με στόχο τη δημιουργική διαπολιτισμική αλληλεπίδραση.
3. Υποστήριξη των προσφύγων με ψυχοκοινωνικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν μαθήματα γλώσσας και διδασκαλία ιδιαίτερων δεξιοτήτων που σχετίζονται με την αναζήτηση εργασίας.
4. Φέρτε πίσω τη χαρά, γιορτάστε τη διαφορετικότητα και την κοινή μας ανθρωπιά με μουσική και χορό.
5. Υποστήριξη των διαδικασιών ένταξης των προσφύγων στην ευρωπαϊκή κοινωνία, τιμώντας ταυτόχρονα τον πολιτισμό και την κληρονομιά των ανθρώπων.

Lesvos Solidarity

Η Αλληλεγγύη Λέσβου, που δραστηριοποιείται στο ΠΙΚΠΑ, ένα ανοιχτό καταυλισμό προσφύγων στη Μυτιλήνη της Λέσβου (Ελλάδα), που παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στους πλέον ευάλωτους πρόσφυγες, όπως οικογένειες με παιδιά, έγγυες γυναίκες, πρόσφυγες με ειδικές ανάγκες, πρόσφυγες που υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα υγείας και θύματα ναυαγίων που έχασαν τους αγαπημένους τους στη θάλασσα. Προσφέρει επί τόπου ιατρική φροντίδα, ψυχολογική βοήθεια, νομική υποστήριξη, φαγητό, ρούχα και είδη προσωπικής υγιεινής. Επίσης κάνει εξωτερικές παραπομπές για ιατρική φροντίδα (όπως σε νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές κ.λ.π.) Ακόμα η οργάνωση οργανώνει δραστηριότητες για παιδιά, τμήματα ξένων γλωσσών και παρέχει κοινωνική υποστήριξη. Μολονότι η Αλληλεγγύη Λέσβου υποστηρίζει τους πρόσφυγες κατά τη διαδικασία του αιτήματός τους για άσυλο, δεν συμμετέχει στη διαδικασία που σχετίζεται με την καταγραφή τους.

Επιπροσθέτως μια μικρή ομάδα της Αλληλεγγύης Λέσβου υποστηρίζει τους πρόσφυγες στις νότιες ακτές της Λέσβου, όταν φτάνουν στο νησί από την Τουρκία ,αφού διασχίσουν το Αιγαίο Πέλαγος.

Αναπτύσσει δράσεις αλληλεγγύης και δημόσιας ευαισθητοποίησης για πρόσφυγες και για ντόπιους. Για να ενθαρρύνει την αλληλεγγύη και την κατανόηση έχει αναπτύξει και επεκτείνει προγράμματα ενσωμάτωσης και εκπαίδευσης και για πρόσφυγες και για την τοπική κοινότητα. Αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία του Κέντρου Υποστήριξης “Mosaik” στο κέντρο της Μυτιλήνης, στη Λέσβο, όπου γίνονται μαθήματα γλωσσών και τέχνης, όπως επίσης και εργαστήρια που αναπτύσσουν επαγγελματικές δεξιότητες και προσφύγων και ντόπιων.

Ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα ενσωμάτωσης και εκπαίδευσης που ξεκίνησε η Αλληλεγγύη Λέσβου είναι το Workshop Safe Passage-Bag. Αυτό είναι ένα πρότζεκτ ανακύκλωσης όπου πρόσφυγες και ντόπιοι που ζουν στη Μυτιλήνη κατασκευάζουν τσάντες. Oι τσάντες δημουργούνται από τα σωσίβια που αφήνουν στις ακτές της Λέσβου οι πρόσφυγες αφού διέσχισαν το Αιγαίο από την Τουρκία και πωλούνται  και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: https://lesvossolidarity.myshopify.com/

 

Το εργαστήριο εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου
«EQUAL_GEN: Νέοι και νέες για την ισότητα των φύλων» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund Greece με συντονιστή φορέα το Κέντρο Διοτίμα, και εταίρους το Anasa Cultural Center και τους Emantes – International Lgbtqia+ Solidarity.
Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

 

GENDER IDENTITY & EXPRESSION – WHAT DOES IT MEAN TO BE ME?
Open interactive writing & poetry workshop with Gloria Nzanga
MONDAY 19/06 11: 00-13:00
As part of the project “EQUAL_GEN: Young men and women for gender equality


Location: RAD Music Intl, Komninaki 20, Mytilini

Many thanks and appreciation for the support to the Non-profit organization
Changemakers Lab for their help!

To participate in the workshop, it is NECESSARY to register, follow the google form link below until Sunday 18/06 at 22:00
Registrations (https://forms.gle/gzJaqTGzjLDMvZKd6 )

FΒ EVENT HERE

For more Information please visit : info@anasa.org.gr & www.anasa.org.gr

*On TUESDAY 20/06 our workshop will be hosted and we thank them warmly, at Lesvos Solidarity, Sapfous 9, Mytilene, for a closed seminar, exclusively for the hostel residents.

 

Few words about the workshop
The goal of this interactive writing and poetry workshop is to get in touch with ourselves, regardless of social or other limitations, and to realize that the body has a voice too. We will discuss about gender theory. We will refer to the definitions given and express our opinion, seeing in practice whether our answers are in tune with our daily epereinces.
Some questions discussed will be the following:
How would we define gender if we could?
How do we see gender and how does everyone express themselves individually?
How fluid or not is gender?
Are we putting obstacles in the way we think and the way we show expression with our bodies ?
The role of the society and the conflict with our social/biological sex.

Through rhythm and music, the search for words for the lyrics of poems and various other techniques that enrich the imagination and prompt us to write, we discover how thoughts and feelings have been shaped. Narration, melodies and songs will be used as triggers which will either be brought from the participants or will be available during the workshop in to highlight topics for discussion.

The workshop will empower those who love to write but do not dare to capture thoughts, ideas, stories, and dreams. It will encourage the creation of texts and the opportunity will be given (if the creators choose it) to share their work, during the workshop, where experiences, reflections on gender issues will emerge which will strengthen the techniques that help to liberate the imagination for writing.
Our workshop is self-contained and addressed to all genders and nationalities.
All actions are implemented free of charge, participations over 16 years old. Aiming to enrich participants’ knowledge on issues related to gender identities, gender-based violence, rape culture, consent and the promotion of healthy interpersonal relationships.

*During the workshop will be a photographer

 

Resume of the artist
Gloria Nzanga
(Greece-Congo): Is a self-taught creative writer, a member of the queer community, a physical therapist assistant and a track and field athlete. She writes poems, rap lyrics and creates texts for spoken word events and slam poetry nights. She has developed her talent for creative writing and storytelling through the need to express herself and her poems spring from stimuli she receives from her daily life and concerns.

 

The organizations hosting us in Mytilini
Rad Music International’s
aim is to support refugees and to fight for human rights and basic values regarding the lives of refugees and asylum seekers on the island of Lesvos.
The main GOALS of RAD Music International:
1. Promote human rights and human dignity.
2. Connect people from different cultures and countries through collective music and dance processes with the aim of creative intercultural interaction.
3. Support refugees with psycho-social and educational activities. Educational activities include language classes and teaching of skills relevant to job seeking.
4. Bring back joy, celebrate diversity and our shared humanity with music and dance.
5. Support integration processes of refugees into the European society whilst honoring people’s cultures and heritage.

 

Lesvos Solidarity

Lesvos Solidarity which operates in PIKPA, an open refugee camp in Mytilini, Lesbos (Greece), which provides humanitarian aid to the most vulnerable refugees, such as families with children, pregnant women, refugees with special needs, refugees suffering from serious health problems and shipwreck victims who they lost their loved ones at sea. It offers on-site medical care, psychological assistance, legal support, food, clothing and personal hygiene items. Also makes external referrals for medical care (such as to hospitals, private clinics, etc.)

The organization also organizes activities for children, foreign language classes and provides social support. Although Lesvos Solidarity supports refugees during their asylum application process, it does not participate in the process related to their registration. In addition, a small group of Solidarity Lesvos supports the refugees on the southern coast of Lesvos, when they arrive on the island from Turkey, after crossing the Aegean Sea.

It develops actions of solidarity and public awareness for refugees and for local people. To encourage solidarity and understanding it has developed and expanded integration and education programs for both refugees and the local community. The result was the creation of the “Mosaik” Support Center in the center of Mytilini, Lesvos, where language and art courses are held, as well as workshops that develop professional skills for both refugees and locals.

One of the most important integration and training programs launched by Lesvos Solidarity is the Safe Passage-Bag Workshop. This is a recycling project where refugees and locals living in Mytilini make bags. The bags are made from life jackets left on the shores of Lesvos by refugees after crossing the Aegean from Turkey and are also sold online at: https://lesvossolidarity.myshopify.com/

 

The workshop is part of the project.
“EQUAL_GEN: Young men and women for gender equality” is implemented in the framework of the Active citizens fund Greece program with the coordinator Diotima Center, and partners Anasa Cultural Center and Emantes – International Lgbtqia+ Solidarity.
The Active citizens fund program, amounting to €13.5 million, is financed by Iceland, Liechtenstein and Norway and is part of the financial mechanism of the European Economic Area (EEA) for the period 2014 – 2021, known as EEA Grants. The program aims to strengthen and strengthen the sustainability of civil society and to highlight its role in promoting democratic processes, strengthening citizens’ participation in society and defending human rights. The management of the grant of the Active citizens fund program for Greece has been jointly undertaken by the Bodosaki Foundation and SolidarityNow.

 

 

 

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.