13-14/5/2017: Διεθνές Συμπόσιο «Για τις Πατρίδες και τους Απάτριδες καθώς ο Κόσμος κλίνει προς τα Δεξιά»


Fast Forward Festival 4

Διεθνές Συμπόσιο: «Για τις Πατρίδες και τους Απάτριδες καθώς ο Κόσμος κλίνει προς τα Δεξιά»

Πότε: 13-14 ΜΑΪ 2017

Πού: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση, Λεωφόρος Συγγρού 107, Αθήνα

Ένα διεθνές συμπόσιο που συνδιοργανώνεται από το Fast Forward Festival και τον οργανισμό Creative Time (Νέα Υόρκη), που συγκεντρώνει διεθνείς και ελληνικές αποστολές καλλιτεχνών, επιμελητών, πολιτιστικών διαχειριστών, ερευνητών και ακτιβιστών, απαντώντας στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες και οι κοινότητες ακτιβιστών υπό τις επικρατούσες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες.

Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας.
Προκράτηση θέσεων στο infotickets@sgt.gr και το Τ. 213 017 8036.

Την Κυριακή 14 Μαίου στις 17:00 έως τις 18:00 συμμετοχή του Michael Afolayan (Anasa Cultural Center) στο 9ο Πάνελ: «Μπορεί το φαντασιακό της τέχνης να διατυπώσει μια νέα έννοια του Πολίτη;» με τους:
Ηλιάνα Φωκιανάκη (State of Concept Athens, Extra City Kunsthal Antwerp)
Michael Afolayan (ANASA – Πολιτιστικό Κέντρο Αφρικάνικης Τέχνης και Πολιτισμών)
Άννα Αποστολίδου & Inaam Alibrahim (Project P.R.E.S.S., Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο)
Θοδωρής Προδρομίδης (εικαστικός και κινηματογραφιστής) & Νίκος Αγαπάκης (Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά)

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ (με επιλογή γλώσσας στο επάνω μέρος).

Το διεθνές συμπόσιο «Για τις Πατρίδες και τους Απάτριδες καθώς ο Κόσμος κλίνει προς τα Δεξιά», που συνδιοργανώνεται από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και τον Creative Time (Νέα Υόρκη), θα λειτουργήσει ως μια πλατφόρμα διαλόγου, προσφέροντας εκφράσεις αλληλεγγύης, αλληλεξάρτησης και αντίστασης σε αυτή την κρίσιμη στιγμή.

Παίρνοντας αφορμή από τη θεματική του Fast Forward Festival που αφορά στην υπέρβαση διαχωριστικών γραμμών, το συμπόσιο συγκεντρώνει επτά διεθνείς και δύο ελληνικές αποστολές καλλιτεχνών, επιμελητών, πολιτιστικών διαχειριστών, ερευνητών και ακτιβιστών για να παράσχει γεωγραφικά διακριτές, διαθεματικές, καίριες καταθέσεις πολιτικών και αισθητικών τακτικών που να μπορούν να φανούν χρήσιμες στην αντιμετώπιση της κατάστασης των απάτριδων, των τοξικών εθνικισμών και της διαρκώς πιο επισφαλούς καθημερινότητας.

Σήμερα, η Αθήνα είναι μάρτυρας σε δύο από τα πιο επείγοντα ζητήματα της υφηλίου.
Η καταστροφή που προκάλεσε ο πόλεμος στη Συρία έχει οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους να καταφύγουν στα ελληνικά παράλια.

Συγχρόνως, ένα καθεστώς αυστηρής λιτότητας και η αναζωπύρωση του νεοφιλελευθερισμού έχουν συντελέσει σε μια πολύπλευρη κοινωνική κρίση.
Παγκοσμίως, τα γεγονότα αυτά έχουν υποδαυλίσει τρομακτικά φαινόμενα, όπως την άνοδο της ξενοφοβίας, τον αντιδραστικό λαϊκισμό και τη φθίνουσα υποστήριξη στο διεθνισμό.

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, το συμπόσιο «Για τις Πατρίδες και τους Απάτριδες καθώς ο Κόσμος κλίνει προς τα Δεξιά» θα ερευνήσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες και οι κοινότητες ακτιβιστών υπό τις επικρατούσες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες.

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.