21/03/2016: Εκδήλωση ολοκλήρωσης του έργου «Ένα Καραβάνι Χωρίς Σύνορα»


http://www.anasa.org.gr/?p=1780

https://www.facebook.com/events/1338950859455838/

LOGOS_SAMEratio_Horiz_GR

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκδήλωση ολοκλήρωσης του έργου Πολυπολιτισμικός Θίασος ΑΝΑΣΑ «Ένα Καραβάνι Χωρίς Σύνορα» με έκθεση των δημιουργιών των παιδιών και παράσταση ανοιχτή για το κοινό!

globe

Την Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, ο Πολυπολιτισμικός Θίασος ΑΝΑΣΑ «Ένα Καραβάνι Χωρίς Σύνορα» διοργανώνει ανοικτή εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου, ώρες 6μμ-8μμ στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct City of Athens (Ακαδημίας 50, Αθήνα, 10679).

Πρόγραμμα:

18:00-18:30:    Καλωσόρισμα και χαιρετισμοί.

  • Καλωσόρισμα από τον κ. Μιχάλη Αφολάνιο, συντονιστή του προγράμματος και του Πολιτιστικού Κέντρου ANASA.
  • Χαιρετισμός από τον κ. Κωσταντίνο Τόδουλο, διαχειριστή προγραμμάτων του Ιδρύματος Μποδοσάκη.
  • Χαιρετισμός από εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
  • Χαιρετισμός από την κα. Νάγια Μποέμη, επιστημονική σύμβουλο του προγράμματος, εκπαιδευτικό της θεατρικής αγωγής.

18:30-19:00:    Ξενάγηση στην έκθεση των λευκωμάτων των παιδιών, και προβολή φωτογραφιών και βίντεο από την υλοποίηση του έργου και τις εντυπώσεις των συμμετεχόντων/ουσών.

19:00-19:30:    Θεατρική παράσταση «Ένα Καραβάνι Χωρίς Σύνορα» από τον Πολυπολιτισμικό Θίασο ΑΝΑΣΑ.

19:30-20:00:    Συζήτηση.

Δηλώστε συμμετοχή στην εκδήλωσή μας στο facebook: https://www.facebook.com/events/1338950859455838/

Η παράσταση αποτελεί θεατρική διαδραστική υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες «Ειρήνη» – Η ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα. Η Ειρήνη είναι ένα μικρό κορίτσι, το οποίο, βλέποντας τις φλόγες να πέφτουν από τον ουρανό, αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι της. Στην αρχή βιώνει την ανασφάλεια και την απόρριψη περνώντας από το χωριό, το δάσος, τη χώρα των Πετροφάγων, τη χώρα με τις Μεταξωτές Ουρές, τη χώρα των Μουτζουρωμένων Κορακιών, τη χώρα των Αχόρταγων, τις παράγκες των φτωχών ανθρώπων. Τελικά η μικρή Ειρήνη βρίσκει προστασία, αγάπη και ζεστασιά στο πιο απίθανο μέρος, σε ένα τεράστιο δέντρο όπου ζει η οικογένεια του Καλόκαρδου.

Το έργο «Πολυπολιτισμικός θίασος ΑΝΑΣΑ: Ένα Καραβάνι Χωρίς Σύνορα» που υλοποίησε το Πολιτιστικό Κέντρο Αφρικάνικης Τέχνης και Πολιτισμών ANASA (www.anasa.org.gr/caravan) από τον Σεπτέμβριο του 2015 ως τον Φεβρουάριο του 2016 χρηματοδοτήθηκε από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες» (www.weareallcitizens.gr), το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη (www.bodossaki.gr). Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το έργο περιελάμβανε τη δημιουργία πολυπολιτισμικού θιάσου που συνδιαμόρφωσε και υλοποίησε πολιτιστικό πρόγραμμα παιδαγωγικού, βιωματικού και διαδραστικού χαρακτήρα σε σχολεία πρωτίστως σε απομακρυσμένες περιοχές, περιοχές εισόδου προσφύγων, με σκοπούς την εξάλειψη των διακρίσεων, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, και την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα προσφύγων, αιτούντων άσυλο & μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών & ασυνόδευτων ανηλίκων. Ο θίασος περιελάμβανε ομάδες κρουστών, τραγουδιού, χορού, εικαστικών, θεάτρου / αφήγησης. Με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, υλοποίησε σε κάθε δημοτικό σχολείο που συμμετείχε στο έργο τριήμερο πρόγραμμα με εργαστήρια και ανοιχτή παράσταση στο τέλος για τους γονείς και το ευρύτερο κοινό. Όλες οι ομάδες ήταν μικτές (Έλληνες & πρόσφυγες / μετανάστες, γυναίκες & άντρες) για την αμοιβαία εκμάθηση και διάδοση της γνώσης, την ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου, την ενδυνάμωση, ανάπτυξη ικανοτήτων και ομαλή ένταξη προσφύγων / μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, και την προώθηση της ισότητας των φύλων.

Οι σταθμοί του Καραβανιού Χωρίς Σύνορα ήταν:

  • 9-11 Νοεμβρίου 2015: Αθήνα (Νέος Κόσμος), 117ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
  • 18-20 Νοεμβρίου 2015: Αθήνα (Νέος Κόσμος), 117ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
  • 25-27 Νοεμβρίου 2015: Λέσβος, 1ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
  • 30 Νοεμβρίου – 4 Δεκεμβρίου 2015: Χίος, 3ο Δημοτικό Σχολείο Χίου & Σχολικό Κέντρο Καρδαμύλων
  • 9-11 Δεκεμβρίου 2015: Κως, Δημοτικό Σχολείο Ζηπαρίου
  • 16-18 Δεκεμβρίου 2015: Σάμος, Δημοτικό Σχολείο Μυτιληνιών
  • 13-15 Ιανουαρίου 2016: Ρόδος, Δημοτικό Σχολείο Λάρδου
  • 20-22 Ιανουαρίου 2016: Χαλάνδρι, 5ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου
  • 27-29 Ιανουαρίου 2016: Έβρος, Δημοτικό Σχολείο Απαλού
  • 16-18 Φεβρουαρίου 2016: Αθήνα (Κολωνός), 67ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
  • 24-26 Φεβρουαρίου 2016: Αθήνα (Πατήσια), 44ο & 152ο Δημοτικά Σχολεία Αθηνών (Ζώνη Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας Πατησίων)

Ευχαριστούμε θερμά όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα καθώς και τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς για την συγκινητική τους ανταπόκριση!

Επικοινωνία: Μιχάλης Αφολάνιο, συντονιστής του έργου και του Πολιτιστικού Κέντρου ANASA, e-mail: info@anasa.org.gr, τηλέφωνο: 6932382313.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα: www.anasa.org.gr/caravan

ANASA-thiasos

WP_20151120_133

***********************************

Το Πολιτιστικό Κέντρο ANASA είναι μια Μη Κερδοσκοπική και Μη-Κυβερνητική Οργάνωση που εργάζεται για την εξάλειψη του ρατσισμού, του αποκλεισμού και των διακρίσεων, την προώθηση της πολυπολιτισμικότητας και του διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ των λαών, και την ενδυνάμωση και ένταξη, μέσω της τέχνης και του πολιτισμού, των νέων Αφρικανικής κυρίως καταγωγής που είτε γεννήθηκαν στην Ελλάδα, είτε ήρθαν ως πρόσφυγες ή μετανάστες.

Η λέξη “anasa” στα σουαχίλι σημαίνει “χαρά της ζωής”, κι αυτή την χαρά της ζωής προσφέρει το Πολιτιστικό Κέντρο ANASA από το 2010 προωθώντας τις αφρικάνικες τέχνες (μουσική, χορός, τραγούδι, λογοτεχνία, αφήγηση, θέατρο, ζωγραφική και γαστρονομία) και υλοποιώντας παιδαγωγικά προγράμματα και δράσεις αλληλεγγύης.

Διεύθυνση: Πλαταιών και Σφακτηρίας 24, Κεραμεικός,   Τηλέφωνο: 6932382313,   Email: info@anasa.org.gr

Ιστοσελίδα: www.anasa.org.gr   Σελίδα Facebook: www.facebook.com/anasaculturalcenter

_____________________________________________

Χαιρετισμός της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες:

Εκ μέρους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Πολυπολιτισμικό Θίασο ΑΝΑΣΑ για την πρόσκληση σε αυτή την καταληκτική εκδήλωση του προγράμματος «Ένα Καραβάνι Χωρίς Σύνορα», καθώς και τον συγχαρούμε για το τόσο όμορφο αυτό πρόγραμμα. Και μαζί να συγχαρούμε όλους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, του γονείς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και του έδωσαν μορφή μέσα από μουσικές, τραγούδια, χορό, εικαστικά και θέατρο, όπως και το ίδρυμα Μποδοσάκη, που βοήθησε ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτή η προσπάθεια.

Είχαμε τη χαρά να παραβρεθούμε στην έναρξη του προγράμματος το Νοέμβρη, πριν ξεκινήσει το ταξίδι του στη Λέσβο, την Κω, τη Σάμο και άλλα σημαντικά σημεία εισόδου προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, ενώ στη διάρκεια υλοποίησής του παίρναμε πολύ θετικά και ένθερμα μηνύματα από μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, όπου έκανε στάσεις το Καραβάνι χωρίς σύνορα.

Διπλή η χαρά μας για την επιτυχία του Καραβανιού, καθώς η αφορμή για όλη αυτή τη δημιουργική διάθεση που ενέπνευσε στα παιδιά και τις τοπικές κοινότητες, υπήρξε μια παλιά – αλλά επίκαιρη όσο ποτέ – ιστορία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.  Η ιστορία της Ειρήνης, ενός μικρού κοριτσιού που έζησε την περιπέτεια του ξεριζωμού αλλά και της απόρριψης – του αποκλεισμού από τις κοινωνίες όπου αναζήτησε ασφάλεια και προστασία.

Σήμερα, είναι πολύ σημαντικό που έχουμε την ευκαιρία να τιμήσουμε τη Διεθνή Ημέρα κατά των Φυλετικών Διακρίσεων,  μαζί με τις δημιουργίες των μαθητών που γνώρισαν και μας μετέφεραν με τον δικό τους τρόπο την ιστορία της Ειρήνης, την ιστορία ενός παιδιού- πρόσφυγα.

Γιατί σε μια περίοδο που χιλιάδες πρόσφυγες διακινδυνεύουν τη ζωή τους σε επικίνδυνα περάσματα και ταξίδια προκειμένου να φτάσουν με ασφάλεια στη γειτονιά μας, την Ευρώπη, η ημέρα αυτή αποκτά ιδιαίτερο νόημα. Μπροστά σε κλειστά σύνορα, χωρίς αντίστοιχες διόδους για να βρουν προστασία με νόμιμο και ασφαλή τρόπο, οι πρόσφυγες έρχονται ταυτόχρονα αντιμέτωποι με ένα κλίμα αυξανόμενου πανικού και ξενοφοβίας. Αντιμετωπίζοντας εχθρότητα στα μέρη όπου νόμιζαν ότι θα είναι ασφαλείς, καθίστανται αποδιοπομπαίοι τράγοι για μια σειρά προβλημάτων και θεωρούνται συχνά απειλή για τον τρόπο ζωής των κοινοτήτων υποδοχής. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι η κύρια απειλή δεν προέρχεται από τους πρόσφυγες, αλλά ότι οι ίδιοι οι πρόσφυγες έχουν βιώσει απειλές κατά της ζωής τους, που τους ανάγκασαν να ξεριζωθούν.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων που πέρασε από τα νησιά μας από τις αρχές της περασμένης χρονιάς, πάνω από το 90%, προέρχονταν από χώρες με πόλεμο ή παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ. Φέτος, το 60% αυτών των αφίξεων αποτελείται από γυναίκες και παιδιά.

Μπορεί οι πόλεμοι και οι ταραχές σε όλες τις γωνιές του κόσμου, να μας φαίνονται κάτι μακρινό, αλλά πολύ κοντά μας φέτος, είδαμε τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας, να αναγκάζεσαι να εγκαταλείψεις τον τόπο σου αναζητώντας ασφάλεια. Είδαμε τι κρύβεται πίσω από αυτούς τους μακρινούς αριθμούς.

Είναι κρίσιμο στην παρούσα συγκυρία και με αφορμή ημέρες όπως η σημερινή να θυμηθούμε και να επαναλάβουμε τις δεσμεύσεις μας σε θεμελιώδη διεθνή πρότυπα και στις κοινές ευρωπαϊκές αρχές της αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πάνω στις οποίες ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης και προσφοράς που αναπτύχθηκε σε όλη τη χώρα την περασμένη χρονιά και που τόσο έμπρακτα αποδεικνύει η σημερινή εκδήλωση, δείχνει πως αυτός ο δρόμος είναι δυνατός και είναι στο χέρι μας να συνεχίσουμε να τον διεκδικούμε, ακολουθώντας, όπως πάντα, το παράδειγμα των παιδιών.

Εύα Σαββοπούλου,

Τομέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα

_____________________________________________

Το λεύκωμα που δημιουργήθηκε από τον θίασο, τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς: 2016-03-Anasa-leukoma-Eirini

_____________________________________________

Φωτογραφίες από την εκδήλωση:

WP_20160321_002

WP_20160321_004

WP_20160321_012

WP_20160321_054

WP_20160321_075

WP_20160321_087

WP_20160321_099

WP_20160321_106

WP_20160321_126

WP_20160321_140

WP_20160321_148

WP_20160321_164

WP_20160321_185

WP_20160321_195

WP_20160321_200

WP_20160321_214

WP_20160321_216

WP_20160321_218

WP_20160321_224

WP_20160321_231

WP_20160321_235

WP_20160321_240

WP_20160321_255

WP_20160321_250

WP_20160321_251

WP_20160321_252

WP_20160321_259

http://europedirect-cityofathens.gr/?p=1306

Εκδήλωση «Ένα καραβάνι χωρίς σύνορα»

http://www.synathina.gr/listing/%ce%b5%ce%ba%ce%b4%ce%ae%ce%bb%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%ba%ce%bb%ce%ae%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ad%cf%81%ce%b3%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%bf%ce%bb%cf%85%cf%80/

 

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.