Στρατηγικές του χώρου/ή στον χώρο Onassis AiR events


Παρουσίαση βιβλίου και περφόρμανς με τους Carsten Lisecki, Moiz Salman και Γιώργο Παπαδόπουλο.
Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022 στις 20:00-22:00 σε μια παρουσίαση βιβλίου και μια περφόρμανς με τους Carsten Lisecki, Moiz Salman και Γιώργο Παπαδόπουλο.
Το νέο βιβλίο του Carsten Lisecki, με τίτλο “Urbane Handlungs-spielräume” (UdK Berlin, 2022), συλλέγει μια σειρά –ως επί το πλείστον– επιτελεστικών παρεμβάσεων στον δημόσιο χώρο, προτείνοντας μια πρωτοποριακή και γόνιμη μέθοδο διεξαγωγής κοινωνικής έρευνας· παράλληλα, διατυπώνει ερωτήματα σχετικά με την ανάπτυξη του αστικού χώρου, τον ρόλο της κουλτούρας, τη γελοιότητα του αστικού εξευγενισμού και τα πιθανά περιθώρια αντίστασης. Με παρόμοιο τρόπο, το γλυπτικό και ζωγραφικό έργο του Moiz Salman επανεξετάζει τον χώρο και αναπτύσσει μια εννοιολογική ανάλυση της πολιτικής και της συγκρότησης της υποκειμενικότητας στη σύγχρονη Αθήνα. Ο Moiz υποστηρίζει ότι τα χρώματα μπορούν τόσο να δημιουργήσουν όσο και να καταστρέψουν κάτι, σπρώχνοντας το στο σκοτάδι ή αναδεικνύοντάς το. Από τη σκοπιά του καλλιτέχνη, η βία και τα χρώματα, η σκιά και τα σχήματα μπορεί να γίνουν τρόποι ή αναπαράσταση.

Η συνάντηση αυτών των δύο καλλιτεχνών –ένα απρόσμενο ζευγάρι ως προς τα εκφραστικά μέσα ή τις καταβολές τους– μπορεί εντούτοις να ανοίξει έναν χρήσιμο διάλογο ανάμεσα στην έρευνα που είτε βασίζεται είτε ανατροφοδοτείται από την πρακτική, ο οποίος μπορεί να μελετήσει την κοινωνική συγκρότηση του χώρου και τον ανταγωνισμό γύρω από αυτόν. Αυτή η συνομιλία μεταξύ της περφόρμανς και των εικαστικών τεχνών, της κοινωνικής έρευνας και της εννοιολογικής μελέτης μπορεί να ενεργοποιήσει την καλλιτεχνική έρευνα αντιπαραθέτοντας δύο έργα με παρόμοια πρόθεση, αλλά διαφορετικές θεματικές και μεθοδολογίες.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την παρουσίαση του βιβλίου του Carsten Lisecki, το οποίο μόλις κυκλοφόρησε και παρουσιάζεται δημόσια για πρώτη φορά, σε μια συζήτηση με τον Γiώργιο Παπαδόπουλο, απόφοιτο του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών του Οnassis AiR. Θα ακολουθήσει μια περφόρμανς live painting, η οποία βασίζεται στην πιο πρόσφατη μελέτη του Moiz Salman για την υποκειμενικότητα, την εξουσία και τη βία. Η έρευνα του καλλιτέχνη αποδεικνύεται ακόμα πιο επίκαιρη σήμερα, στον απόηχο της πανδημίας, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των –πολιτικών, περιβαλλοντικών, πολιτισμικών– συγκρούσεων.

Περισσότερα ΕΔΩ

 

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.