ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΦΡΟΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΩΝ ΧΟΡΩΝ από την Άννυ Παυλίδου 13/04/19


ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΦΡΟΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

(COCO DE RODA & FREVO)

Από την Άννυ Παυλίδου

 

Σάββατο 13 Απριλίου, 17.00-19.00, συμμετοχή με Ελεύθερη Συνεισφορά

Anasa Cultural Center, Σφακτηρίας 24 & Πλαταιών, Κεραμεικός

Πληροφορίες & Συμμετοχές: info@anasa.org.gr

*Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής, λόγω περιορισμένων θέσεων.

 

Στο συγκεκριμένο βιωματικό σεμινάριο θα γνωρίσουμε δύο χορούς από τη Βορειοανατολική Βραζιλία (Περναμπούκο) , το Coco de Roda και το Frevo, χοροί λίγο γνωστοί στην Ευρώπη. Mέσω ρυθμικών ασκήσεων και ομαδικών χορογραφιών θα μάθουμε απλά βήματα του χορού Coco de Roda, ακολουθώντας τις χαρούμενες μελωδίες του.

Η δεύτερη ώρα του σεμιναρίου θα αφιερωθεί στον χορό Frevo, όπου θα μάθουμε διαφορετικά βασικά βήματα και θα δοκιμάσουμε τον αυτοσχεδιασμό αντλώντας έμπνευση από τον φρενετικό ρυθμό του.

*Οι συμμετέχοντες δε χρειάζεται να έχουν προηγούμενη εμπειρία με αυτά τα είδη χορού. Θα χρειαστούν νερό, άνετα ρούχα και παπούτσια, και ένα μαντήλι ή σκούφο για να δοκιμάσουμε κάποια κόλπα του Φρέβο. Δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός, μπορούν να συμμετάσχουν άτομα 13 ετών και άνω. Θα είναι αρκετά εντατικό το σεμινάριο, ωστόσο θα ακολουθήσουμε το ρυθμό των συμμετάσχοντων.

 

Λίγα λόγια σχετικά με αυτά τα είδη χορού:

Coco de Roda είναι ένας παραδοσιακός χορός της Βορειοδυτικής Βραζιλίας, ο οποίος προέκυψε από τη συνάντηση του αφρικάνικου λαού με τους ιθαγενείς της Βραζιλίας.  Θεωρείται πως γεννήθηκε στα Quilombo, αυτοδιαχειριζόμενες κοινότητες που δημιούργησαν οι Αφρικανοί που δραπέτευσαν από τη σκλαβιά των Πορτογάλων αποικιστών. Πιστεύεται πως ο ρυθμός Coco προέκυψε κατά τη γεωργική εργασία, πιο συγκεκριμένα από το σπάσιμο της καρύδας, που συνοδευόταν από ομαδικό χορό και τραγούδι. Aποτελεί σημαντική πολιτιστική έκφραση που συμβάλλει στη μετάδοση και τη συντήρηση της λαϊκής γνώσης και παράδοσης. Χορεύεται σε κύκλο ή σε ζευγάρια, η μουσική βασίζεται σε κρουστά και όλοι συμμετέχουν συλλογικά στο ρυθμό με παλαμάκια και απαντώντας στο τραγούδι.

Το Φρέβo είναι ένας μουσικός ρυθμός και χορός που προέκυψε στην επαρχία του Pernambuco, Βραζιλία στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, αρχικά ως ρυθμός καρναβαλιού από τις στρατιωτικές μπάντες και, στη συνέχεια, εξελίχθηκε σε είδος χορού, ο οποίος χαρακτηρίζεται από έναν εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό. Το Frevo από το 2014 έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Η προέλευση των βημάτων του χορού Frevo προέρχεται από την capoeira. Οι καποερίστες προστάτευαν τις καρναβαλικές μπάντες, από την αντίπαλη ομάδα, μέσα από τις κινήσεις τους ακολουθώντας το ρυθμό και τις φρενετικές μελωδίες. Οι passistas (χορευτές του Frevo) χρησιμοποιούν μια ομπρέλα, η οποία αποτελεί σύμβολο αυτού του χορού και βοήθημα για τα ακροβατικά και τις κινήσεις τους. Η μικρή ομπρέλα που χρησιμοποιείται σήμερα, είναι η εξέλιξη της τεράστιας ομπρέλας που χρησιμοποιούσαν κάποτε οι καποερίστες ως όπλο, στις οδικές συναντήσεις μεταξύ αντίπαλων γειτονιών κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού.

Το Frevo ως μουσικό στυλ, χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: frevo de rua, frevo de bloco και frevo canção. Το Φρέβο, χαρακτηρίζεται ως αστικός χορός, ο οποίος μέχρι τις μέρες μας κρατιέται ζωντανός στους δρόμους των πόλεων του Πέρναμπουκο και αποτελεί μέρος της σημαντικής καρναβαλικής παράδοσης του τόπου. Εξασκείται από όλες τις ηλικίες και σχηματίζονται σχολές και ομάδες Frevo. Ο ετήσιος διαγωνισμός Frevo, κατα το καρναβάλι, αποτελεί κίνητρο για τους νέους χορευτές και ένα μέσο αναγνώρισης στην κοινότητα.

fb event:εδώ

ΒΙΟ:

H Άννυ Παυλίδου, ελληνοδανέζικης καταγωγής, μεγάλωσε στην Ημαθία και μετακόμισε το 2008 στη Βαρκελώνη, όπου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει και να σπουδάσει διαφορετικά είδη χορού. Από το 2005 ξεκίνησε να εξασκεί την τέχνη της Capoeira, και μέσω αυτής γνώρισε διαφορετικούς αφροβραζιλιάνικους χορούς και ρυθμούς. Τα τελευταία 5 χρόνια, μελετάει τους χορούς Coco de Roda και Frevo, και ταυτόχρονα άλλους αστικούς χορούς όπως Hiphop και Afrobeats.

Για 3 χρόνια (2012-15) αποτελούσε μέλος του μουσικού συγκροτήματος Cocofulo, το οποίο είχε ως αντικείμενο, τραγούδια και ρυθμούς από τη δημοτική παράδοση της Βραζιλίας. Για 6 χρόνια (2009-2015) πραγματοποίησε μαθήματα αφρικάνικων κρουστών (sabar, mandinga percussion) και για 3 χρόνια ήταν μέλος του συγκροτήματος Kenkeliba (mandinga percussion).

Είναι μέλος και συνιδρυτής της ομάδας χορού Frevo Barcelona. Η ομάδα αυτή, αποτελείται από 2 χορευτές ακόμα, από την Βραζιλία και συνδυάζει το Φρέβο με άλλα είδη αστικών χορών και μουσικών (Breakdance, Hip Hop, Afrohouse, Housedance).  Στόχος τους είναι η διάδοση ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων της Βραζιλίας στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων το Frevo, Coco και η Ciranda και να χρησιμοποιήσουν το χορό ως εργαλείο που μπορεί να δημιουργήσει γέφυρες μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών.

Η Άννυ Παυλίδου είναι συνδιοργανώτρια διαφορετικών διαπολιτισμικών δρώμενων στη Βαρκελώνη, για παράδειγμα των φεστιβαλ Αφρο-Βραζιλιάνικου χορού Sincompasso(2018) και “Dia de raìzes”(2015, 2019). Από τον Νοέμβριο του 2018, ίδρυσε το κοινωνικό δρώμενο Afrojam Bcn, που αποτελεί ένα Jam χορού Afrobeats με στόχο τη δημιουργία ενός χώρου πολιτισμικής ανταλλαγής και έκφρασης. Είναι πτυχιούχος Καλών Τεχνών και έχει Master στην Θεραπεία μέσω Τέχνης (Πανεπιστήμιο Vic) και Μεταπτυχιακό στην Εικαστική Τέχνη και Εκπαίδευση (Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης). Το όραμά της είναι να χρησιμοποιήσει τη δύναμη της τέχνης για τη δημιουργία κοινοτήτων και για την καταπολέμηση κοινωνικών προβλημάτων.

Προσωπικά στοιχεία:

Instagram: https://www.instagram.com/anny_anosa/?hl=el

Facebook: https://www.facebook.com/anny.anosa

Τηλέφωνο: 0034 6311 84883

Ε-mail: annypavlidou@hotmail.com

 

 

Παραδείγματα:

Βίντεο μιας χορογραφίας Coco de Roda που δημιουργήσαμε με την ομάδα μας:

https://www.instagram.com/p/BuH5xeDFUix/

 

Βίντεο Coco de Roda μιας από τα σημαντικότερες μουσικές και χορευτικές ομάδες του Περναμπούκο:

https://www.youtube.com/watch?v=mTVBaWQ_0O4&t=91s

 

Βίντεο Φρέβο της ομάδας μας:

https://www.youtube.com/watch?v=N9S53t5W_Bg

https://www.youtube.com/watch?v=HFr9ypyby_c

 

Βίντεο Φρέβο, Άννυ Παυλίδου:

https://www.instagram.com/p/BpeOUvhAcYN/

 

Στοιχεία της ομάδας μας Frevo Barcelona:

Instagram: https://www.instagram.com/frevobarcelona/?hl=el

Facebook: https://www.facebook.com/frevo.barcelona

Youtube page: https://www.youtube.com/channel/UCZbRbNqxwaUen-l4QML1D9A

Web-site: https://frevobcn.wordpress.com/

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.