2019: Εργαστήριο Τεχνικής Μπατίκ


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΜΠΑΤΙΚ

Σάββατο, 14.30-16:30 με τη Σάντρα Δόμβρου

Μπατικ

Εδώ θα μάθουμε τις βασικές αρχές του μπατικ και τις δυνατότητες που μας δίνει το κερί και τα χρώματα πάνω στο ύφασμα. Θα εμπνευστούμε κυριως από τα αφρικανικά μοτίβα για να φτιάξουμε τις δικές μας συνθέσεις.

Για το μάθημα χρειάζεται να έχετε μαζί σας:

1)Ύφασμα (O καθένας ότι θέλει: Για παρεό, μαντήλι, ριχτάρι, ύφασμα για καρέκλα σκηνοθέτη, πουκάμισο κτλ)

2) Ένα μαλακό μολύβι

3) Παλιές εφημερίδες

Εικαστικά

Κάποιος είχε πει στο λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο: «Αυτά τα ψωμιά, εκεί που τα ζωγράφισες, είναι στον αέρα και θα πέσουν». Εκείνος τότε του απάντησε ότι στη ζωγραφική όλα στέκονται. Και πράγματι στη ζωγραφική και κατ’ επέκταση στα εικαστικά, αλλά και στην τέχνη γενικότερα, κατά μια έννοια όλα επιτρέπονται. Το πεδίο ελευθερίας είναι τεράστιο. Και αυτό είναι που κάνει τα πράγματα τόσο μα τόσο δύσκολα τελικά. Γιατί η τέχνη σε βάζει στη διαδικασία να ανακαλύψεις πρώτα απ’ όλα τι είναι αυτό που θέλεις να πεις. Και για να το βρεις αυτό, πρέπει πρώτα να γνωρίσεις σε βάθος τον εαυτός σου. Μιλάμε για ένα συναρπαστικό ταξίδι που διαρκεί όσο και η ίδια μας η ζωή.

Ο πηλός, ο χαρτοπολτός, μια φωτογραφία, ένα βιντεάκι τραβηγμένο από το κινητό, τα χρώματα ή ακόμα και οι σκιές ενός αντικειμένου σε κάποιο τοίχο, ένα στιχάκι γραμμένο πρόχειρα σε κάποιο χαρτί, μια κατασκευή από αντικείμενα πεταμένα στην ανακύκλωση, αυτά και άλλα τόσα ακόμα, μπορεί να γίνουν τα εργαλεία για την εικαστική έκφραση. Εκεί που θα μπορούσε να χρειαστεί κανείς μια μικρή βοήθεια είναι στο να του δοθεί μια αφορμή. Από κει και πέρα είναι πραγματικά μαγικό πόσα όμορφα πράγματα μπορεί να ξεδιπλωθούν ξαφνικά και χωρίς να το περιμένουμε.

* Η Σάντρα Δόμβρου γεννήθηκε το 1969 στον Πειραιά από πατέρα Έλληνα και μητέρα Γερμανίδα. Αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών (1986), σπούδασε εφαρμοσμένες τέχνες στη Σχολή Βακαλό (1986 – 1989), ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με καθηγητή το Νίκο Κεσσανλή (1989 – 1994) απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα και γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στο εργαστήριο του Γιώργου Λάππα (2008 – 2013) από όπου επίσης αποφοίτησε με άριστα. Έχει διδάξει τα καλλιτεχνικά στην πρωτοβάθμια και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και σε δημόσια ΙΕΚ. Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2014 οργανώθηκε η πρώτη της ατομική έκθεση στην γκαλερί «Αγκάθι». Έχουν εκδοθεί τέσσερα βιβλία της (μυθιστορήματα και νουβέλες) και έχουν ανέβει στο θέατρο ένα της θεατρικό, καθώς και δύο μεταφράσεις / διασκευές της από τα γερμανικά. Είναι χωρισμένη, μητέρα δύο παιδιών και ζει στην Αθήνα.

Πληροφορίες & Δηλώσεις συμμετοχής: info@anasa.org.gr
*Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής, λόγω περιορισμένων θέσεων

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.