ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Μήνας Μαύρης Ιστορίας»


ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Μήνας Μαύρης Ιστορίας»
Με τον Μενέλαο Καραμαγγιώλη
Ημερομηνία διαδικτυακής μετάδοσης: Τρίτη 31 Μαΐου 2022, στις 17:00.
Στα πλαίσια του συλλογικού έργου σε εξέλιξη “the AfroGreeks” οργανώνεται μια ζωντανή εκδήλωση για να γιορταστεί ο μήνας Μαύρης Ιστορίας στην Ελλάδα. To “Black History Month‘’ είναι μια διεθνής δράση με μεγάλη απήχηση και σημαντικό κοινωνικό όφελος που γιορτάζεται κάθε χρόνο σε πολλές χώρες για να τιμηθεί η μαύρη ιστορία μέσα από αξιοσημείωτες προωπικότητες Αφρικανικής καταγωγής και τα επιτεύγματά τους.
H ομάδα Documatism με τον κινηματογραφιστή Μενέλαο Καραμαγγιώλη (Menelaos Karamaghiolis) , το Πολιτιστικό Κέντρο Αφρικανικής Τέχνης “ANASA” ANASA CULTURAL CENTER και η ΕΡΤ (ΕΡΤ) στήνουν μια πολυμεσική ραδιοφωνική εκπομπή που θα ηχογραφείται σε ζωντανή μετάδοση από το στούντιο D μαζί με ομάδα Αφρο-Ελλήνων που θα συμμετάσχουν με ερωτήσεις. Η ηχογράφηση θα μεταδίδεται ζωντανά διαδικτυακά ώστε να μπορούν να γίνουν περισσότερες ερωτήσεις από όσους την παρακολουθήσουν.
Η Αφροελληνίδα ανθρωπολόγος Γκρέις Νουόκε (Jordan Sparkles) μαζί με τον ηθοποιό και μουσικό Μιχάλη Αφολάνιο (
Michael Afolayan) οργανώνουν μια ραδιοφωνική αφήγηση που θα παρακολουθεί κανείς τη δημιουργία της στο διαδίκτυο και θα συμμετέχει ενεργά. Η αφήγηση θα παρουσιάσει τον ετήσιο εορτασμό της μαύρης ιστορίας ως μια δυναμική αφετηρία εξάλειψης κάθε είδους ρατσισμού μέσα από τη γνώση, τον πολιτισμό και το διάλογο εξετάζοντας σφαιρικά και διαχρονικά τα καίρια κοινωνικά φαινόμενα που απασχολούν τους Έλληνες Δεύτερης Γενιάς και Αφρικανικής καταγωγής.
Άγνωστες και ενθαρρυντικές ιστορίες ηρώων Αφρικανικής καταγωγής θα εισβάλλουν στο ραδιόφωνο συνοδευμένα από τη μουσική επιμέλεια του (Mc Yinka-manolis Afolanio B Mc Yinka (Mανώλη Αφολάνιο) δημιουργώντας μια αφήγηση που προεκτείνει δυναμικά το ραδιόφωνο στο διαδίκτυο ενσωματώνοντας την εικόνα. Στόχος είναι να προωθηθεί η δημιουργική εμπλοκή των ακροατών που θα συμμετέχουν ενεργά κι -ίσως- ανατρεπτικά στη δημιουργία μιας ραδιοφωνικής εκπομπής που στη συνέχεια θα μεταδοθεί από τη συχνότητα του Τρίτου Προγράμματος ( Τρίτο Πρόγραμμα 90,9)
Στην Ελλάδα οι ήρωες του έργου “the AfroGreeks” προτείνουν τον Μάιο, τον μήνα που βρήκε σε δημόσια διαβούλευση ο νόμος της ιθαγένειας, ως μήνα της Μαύρης Ιστορίας, μέσα από μια ιδέα της ανθρωπολόγου Γκρέις Νουόκε που προετοιμάζει με την ομάδα Døcumatism περισσότερες δράσεις για όλη τη χρονιά.
Το συλλογικό έργο σε εξέλιξη «the AfroGreeks» ετοιμάζεται από τους ίδιους τους ήρωές του, την ομάδα Døcumatism και τον κινηματογραφιστή Μενέλαο Καραμαγγιώλη και έχει πρωταγωνιστές 200 Αφρο-Έλληνες (ως τώρα) που πρωταγωνιστούν σε μια εγκατάσταση βίντεο, ζωντανές εκδηλώσεις & ένα αρχείο – εργαστήριο της Αφρικανικής Διασποράς στην Ελλάδα.
If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.